Zowel AR als VR zijn termen die je steeds vaker voorbij ziet komen. De huidige tijd waarin we leven staat bekend om de enorme technologische ontwikkelingen. Naast de blockchain technologie en kunstmatige intelligentie, zijn AR en VR op dit moment innovatieve ontwikkelingen, die een grote impact op onze samenleving hebben.
Maar wat zijn AR en VR precies? En waarom zullen deze begrippen een grote invloed op onze samenleving hebben? Steeds meer applicaties maken gebruik van deze technologieën, waarbij de echte wereld met de digitale wereld gecombineerd wordt. Dankzij de functionele toepassingen en het futurische gevoel dat AR en VR met zich meebrengen, nemen deze ontwikkelingen qua populariteit razendsnel toe.

Wat is AR?

AR is de afkorting van Augmented Reality, wat in het Nederlands verbeterde of toegevoegde realiteit betekent. Deze realiteit is een relatief nieuwe technologie, die de digitale wereld en onze echte wereld met elkaar combineert. De digitale wereld wordt bij deze technologie toegepast in de echte wereld, wat via bijvoorbeeld je smartphone, tablet of AR-bril mogelijk is.
AR wordt steeds populairder, doordat deze realiteit je echte realiteit een stuk levendiger maakt. Op deze manier kunnen musea tot leven komen, waardoor je ervaring nog intenser wordt en suffe musea verleden tijd zijn. Daarnaast kan AR ook zeer functioneel zijn, door de techniek te gebruiken bij het passen van kleding, het kiezen van een nieuw kapsel of het uitzoeken van nieuwe meubels. Je kunt nieuwe producten of stijlen digitaal in je leven brengen, waardoor je kunt ontdekken of het echt is wat je wil!

Wat is VR?

Een andere nieuwe realiteit is VR, de afkorting van Virtual Reality. In deze virtuele realiteit wordt je meegenomen naar een nieuwe wereld. Wanneer mensen aan de metaverse denken, wordt er vaak aan VR gedacht. Echter, VR is maar een onderdeel van de metaverse. De VR-technologie is bij de meeste mensen een stuk bekender dan AR. Dit komt onder andere door de VR-bril, die al een aantal jaar te verkrijgen is. Deze kennismaking ontstond al in 2014, toen Meta (Facebook) Oculus Rift overnam voor zo’n twee miljard Amerikaanse dollars.
De VR-techniek en de bijbehorende VR-bril hebben op dit moment verschillende toepassingen, die zowel effectief als vermakelijk kunnen zijn. Zo kun je met deze bril verschillende ervaringen opdoen, zoals koorddansen tussen twee hoge gebouwen of een ritje met de achtbaan. Deze technologie wordt daarnaast ook gezien als een geschikte tool voor dementerende mensen, doordat zij met deze bril omgevingen uit het verleden weer kunnen zien. Bijvoorbeeld herkenningspunten, zoals oude stadskernen en dorpspleinen, waar ze in hun jeugd vaak kwamen.

AR VR – is het de toekomst?

Zowel voor AR als VR geldt dat zij effectieve manieren zijn om de digitale wereld als aanvulling van de echte wereld te gebruiken. Deze technologieën zijn perfect voor entertainment doeleinden, maar kunnen daarnaast voor talloze praktische en serieuze zaken worden ingezet. Doordat AR en VR vernieuwend zijn en daarnaast waarde creëren, zal de populariteit in de toekomst ook steeds meer toenemen.

Categories:

Tags:

Comments are closed