Wat is een PWA?
Een progressive web app (PWA) is een type applicatiesoftware dat wordt geleverd via het web, gebouwd met behulp van gangbare webtechnologieën, waaronder HTML, CSS en JavaScript. Het is bedoeld om te werken op elk platform dat een browser gebruikt die aan de standaarden voldoet.

Een belangrijk kenmerk is dat deze kan worden geïnstalleerd op een apparaat, zoals een smartphone, en kan worden gebruikt zoals elke andere geïnstalleerde app. Maar in tegenstelling tot traditionele apps, hoeft een PWA niet te worden gedownload uit een app store; het kan direct worden geïnstalleerd vanaf een website. Dit maakt ze toegankelijker en makkelijker te ontdekken dan traditionele apps.

Voordelen van PWA’s
Er zijn veel voordelen ten opzichte van traditionele web apps of native apps. Enkele van deze voordelen zijn:

1. Verhoogd bereik en betrokkenheid
Ze kunnen rechtstreeks vanaf een website worden geïnstalleerd, worden ze gemakkelijker ontdekt dan traditionele webapps of native apps. Deze grotere zichtbaarheid kan leiden tot meer gebruikers die de app installeren, en dus tot meer engagement.

2. Lagere ontwikkelings- en onderhoudskosten
PWA’s kunnen worden ontwikkeld met behulp van gangbare webtechnologieën, die over het algemeen minder ontwikkelingstijd en -kosten vergen dan native app-ontwikkeling. Ze bovendien dynamisch worden bijgewerkt zonder dat gebruikers handmatig updates hoeven te installeren. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen in termen van zowel ontwikkelingstijd als -kosten.

3. Verbeterde prestaties
Laden vaak sneller dan traditionele webapps of native apps, omdat ze zijn gebouwd met gangbare webtechnologieën. Omdat ze in in de cache van een apparaat worden opgeslagen, kunnen ze ook blijven werken als er geen netwerkverbinding is. Dit kan leiden tot betere prestaties, met name in gebieden met een slechte of onbetrouwbare netwerkdekking.

4. Grotere betrokkenheid en retentie
Kunnen gebruikers een meer app-achtige ervaring bieden, wat kan leiden tot een grotere betrokkenheid en retentie. Deze offline-mogelijkheid betekent dat gebruikers de app eerder zullen gebruiken in situaties waarin ze er anders geen toegang toe zouden hebben, zoals wanneer u met het openbaar vervoer reist of in gebieden met een slechte of onbetrouwbare netwerkdekking.

5. Meer flexibiliteit en controle
Geven website-eigenaren meer controle over de manier waarop hun content aan gebruikers wordt gepresenteerd. In tegenstelling tot traditionele web apps of native apps, kunnen PWA’s direct vanaf een website worden geïnstalleerd zonder via een app store te gaan. Dit geeft website-eigenaren de mogelijkheid om hun app onder gebruikers te verspreiden zonder het goedkeuringsproces van een app store te hoeven doorlopen.

6. Verbeterde beveiliging
Gebruiken HTTPS voor alle communicatie, die een betere beveiliging biedt dan traditionele HTTP. Omdat PWA’s op een website worden gehost, kunnen zij bovendien profiteren van de beveiligingsfuncties van het hostingplatform van de website, zoals firewalls en inbraakdetectiesystemen.

7. Lagere bouncepercentages
Kunnen een meer app-achtige ervaring bieden, wat kan leiden tot lagere bounce rates. Omdat PWA’s op een apparaat kunnen worden geïnstalleerd, kunnen ze ook worden gebruikt als er geen netwerkverbinding is. Deze offline mogelijkheid betekent dat gebruikers de app eerder zullen gebruiken in situaties waarin ze er anders geen toegang toe zouden hebben, zoals in het openbaar vervoer of in gebieden met een slechte of onbetrouwbare netwerkdekking.

8. Minder gegevensgebruik
Kunnen het volgende bieden gegevensbesparende functies:

– Caching – PWA’s kunnen worden gecached op een apparaat, wat betekent dat ze kunnen blijven werken, zelfs wanneer er geen netwerkverbinding is. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen in dataverbruik, vooral in gebieden met een slechte of onbetrouwbare netwerkdekking.
– Gegevenscompressie – PWA’s kunnen gegevens comprimeren voordat ze naar het apparaat worden verzonden, waardoor het gegevensverbruik kan worden verminderd.

9. Groter bereik
Kunnen worden geïnstalleerd vanaf een website, wat betekent dat ze gemakkelijker worden ontdekt dan traditionele webapps of native apps. Deze verhoogde zichtbaarheid kan leiden tot meer gebruikers die de app installeren, en dus tot meer engagement.

10. Meer kosteneffectief
Kunnen kosteneffectiever zijn om te ontwikkelen en te onderhouden dan traditionele webapps of native apps. Omdat ze gebouwd zijn met webtechnologieën, kunnen ze worden ontwikkeld door een breder scala aan ontwikkelaars, waardoor de ontwikkelingskosten doorgaans lager zijn. Ze profiteren van de beveiliging en schaalbaarheid van het hostingplatform van de website, waardoor de kosten voor het onderhoud van de app lager kunnen uitvallen.

Categories:

Tags:

Comments are closed